TARİHÇE
OKULUN TARİHÇESİ
Eski İzmir semti Rum mahallesinde Rum kiralık kadınları tarafından 1884 yılında yaptırılmış olan kilise ile Rum ruhban okulu birbirinden ayrı olarak iki müessese halinde çalışmaya başlamıştır.
1922 yılı büyük yangınından önce Aya Yani Mahallesinde bulunan Ortodoks Rum Kilisesidir. Aya Yani ya da Saint Giovanni olarak ta anılan kilise 1818 yılında inşa edilmiştir. Kilisenin kalıntıları günümüzde okulumuz avlusu içindedir.
Kilisenin adı AYA YANİ olduğundan buna izafeten okula da AYA YANİ RUM KIZ MEKTEBİ adı verilmiştir.Kurtuluş savaşından sonra Rumlar yurdumuzdan kovulunca 1 Ekim 1923 yılında Ahmet Sait Bey tarafından iki sınıflı Türk okulu olarak öğretime açılmış ve okula o devrin başbakanı olan "İsmetpaşa" adı verilmiştir.1924-1925 ders yılında iki odadan biri iki derslik haline getirilerek 3 derslikte 6 sınıf olarak çift öğretimle çalışmıştır.
1928 yılında Ahmet Sait Bey'in ölümü üzerine boşalan başöğretmenliğe Recep Bey (Bilge) tayin edilmiştir.1929 yılında binanın alt katı kazılarak üç oda daha ilave edilmek suretiyle 1929-1930 ders yılında 6 derslikle beş sınıflı normal öğretime dönülmüştür.
Kilise binasında 30 hanelik bir muhacir kafilesi ikamet ediyordu 1929 yılında bu muhacir ailesi başka bir yere iskan edilmiş ve yeni kilise bahçesindeki İkiçeşmelik Karakolu tahliye edilerek hem kilise hem de karakol binaları okula verilmiştir.1930 yılında okul binasının alt katından kilise bahçesine bir merdivenle okul binası kilise müştemilatıyla birleştirilmiş kilise binası, pavyon ve bahçe kullanılmaya başlamıştır.
1932-1933 ders yılında kilisenin çan kulesi yıktırılıp yerine bir başöğretmen binası yaptırılmıştır.Kilise ve müştemilatın okula verilmesine o zamanki İzmir valisi Kazım DİRİK'in büyük katkısı olmuştur.
1932 yılında başöğretmen Recep Bey, Halit Bey İlkokuluna başöğretmen olarak tayin edilince yerine Foça kazasından öğretmen Tahsin Bey başöğretmen olarak vazifeye başlamıştır.
30.10.1938 yılında Tahsin TÜRKBAY ayrılmış ve aynı tarihte yerine İbrahim URAL başöğretmen olmuştur.14.08.1941 tarihinde İbrahim Bey'in ölümü ile boşalan başöğretmenliğe Osman BOZKURT tayin edilmiştir.
01.08.1953. tarihinde emekliye ayrılan Osman Bozkurt'un yerine Mersinli Okulu Başöğretmeni Ahmet ÇIĞ tayin edilmiştir.01.09.1953 tarihinde bu okulda göreve başlayan Ahmet ÇIĞ tarafından tarihçe hazırlanmaya başlanmıştır.
Okul müdürü Ahmet ÇIĞ'ın 10 yıl içerisinde titizlikle durup çalışması neticesinde okul bahçesindeki kilise ve pavyon binaları yıktırılıp bunların yerine iki kat üzerine 12 derslikli ve 450 bin lira harcanarak çağımıza yakışır modern bir bina olan şimdiki okul yapılmıştır.
1963-1964 ders yılında eski ve yeni binada normal öğretime devam edilmiştir.Bu ders yılı İstiklal İlkokulu lağvedilmiş İsmetpaşa İlkokulu ile birleştirildiğinden 20 öğretmenli olarak iki binada normal öğretim yapılmıştır.
1964-1965 öğretim yılında İstiklal ilkokulu tekrar açılmış ve taşınmıştır.Bunun üzerine eski okul binasında bir sınıfımız kaldığından ve Eşrefpaşa caddesindeki Halk Eğitim merkezi yıkılmış bulunduğundan bu bina Halk Eğitimine tahsis edilmiştir.
1965-1966 ders yılında eski binadaki bir şube diğer sınıflara dağıtılarak şube sayısı 12'ye indirilmiş ve eski bina ile yeni okul binasının ilgisi kesilmiştir.Aynı ders yılında Milli Eğitim Müdürlüğünce 19 bin lira ve okulca 12 bin lira sarfıyla 6 metre yükseklikteki ve viran durumda bulunan bahçe duvarları iki metreye indirilerek yeniden yaptırılmış ve bahçe betonlanmıştır.
Okulun batı kısmındaki duvarlar dolgu yüzünden basınç neticesi yıkılma tehlikesi göstermiş bulunduğundan toprak boşaltılarak yerine kalan boşluğa bir kapı ve merdiven yaptırılmış etrafı korkulukla çevrilmiştir.
OKUL MÜDÜRLERİMİZ